Saturday, 18 January 2014

ZLIN: Doktor berjaya buang ketumbuhan 108 lbs


Zlin : Seorang wanita Czech berusia 47 tahun akhirnya bebas daripada 108 Lbs tumor apabila ketumbuhan tersebut berjaya dibuang dari dalam perut seorang wanita selepas ia membesar selama beberapa tahun.

Sekumpulan pakar bedah di hospital Zlin memerlukan tujuh jam untuk membuang tumor dan terpaksa memotong lebih dari 140 paun tisu sebelum dapat mengeluarkan tumor daripada badan wanita tersebut.

Ketua jabatan obstetrik dan ginekologi di Hospital Zlin, Zdenek Adamik memberitahu Republik TV bahawa berat pesakit wanita antara 390-400 pounds sebelum pembedahan tetapi hanya 150 pound yang tinggal selepas tumor dibuang.

Ketua pakar bedah Jiri Klein berkata, pembedahan yang berisiko adalah satu-satunya pilihan yang ada untuk menyelamatkan nyawa wanita itu. Klein berkata wanita itu kehilangan banyak darah semasa pembedahan dan tidak dapat dipastikan sama ada dia akan sembuh dengan cepat selepas pembedahan.

Para doktor berkata mereka terkejut apabila diberitahu wanita itu terlalu takut untuk mendapatkan rawatan. Agak pelik apabila keluarga dan rakan wanita terbabit tidak menyedari apa yang berlaku padanya.

“Ketumbuhan itu menyebabkan dia terlantar di katil dan tidak mampu menjalani kehidupan normal,” katanya. 

Tumor itu adalah malignan dan telah tumbuh di dalam perut wanita. Ia mempunyai diameter lebih dari 3 kaki. SUMBER

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...