Sunday, 15 September 2013

LIFE: Jyoti Amge,Wanita Paling Kerdil Di Dunia

Wanita Paling Kerdil Di Dunia
Inilah Wanita Paling Kerdil Di Dunia | NEW YORK

Ketika bulan terakhir kehamilan Ranjana Amge, dia bimbang tidak mampu mendakap bayinya itu selepas doktor menjangkakan ada sesuatu yang tidak kena pada janinnya. 

Wanita Paling Kerdil Di Dunia

Selepas 20 tahun kemudian Ranjana mempunyai sebab untuk berbangga apabila anak perempuannya itu hidup sihat, gembira dan dikenali di seluruh dunia. Kata Ranjana, semua kebimbangannya kini menjadi sejarah. 

“Apa yang ada adalah kegembiraan dan kami berasa sangat bertuah,” katanya. Dengan ketinggian cuma 63.5 sentimeter dan berat 5.4 kilogram, Jyoti Amge adalah wanita paling kerdil di dunia. 
 
Wanita Paling Kerdil Di Dunia

Berasal dari Nagpur, India, Jyoti memasuki kolej dan bercita-cita menjadi pelakon. Walaupun di kalangan orang kerdil, Jyoti memang lebih kerdil. Keadaan itu diakui menyukarkan hidupnya pada ketika tertentu. “Saya susah mencapai barang, tetapi nasib baik saya ada adik-beradik lain untuk membantu,” katanya. 

Dalam lawatan pertamanya ke New York, Jyoti dibawa melawat Statue of Liberty sebelum menghadiri pelancaran Rekod Dunia Guinness edisi 2014 serta sidang media di puncak Bangunan Empire State. – Agensi

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...