Monday, 3 March 2014

TEKNOLOGI: Pengecas hibrid - gentian fleksibel photovoltaic-piezoelectric

KITA sering berhadapan dengan masalah untuk mengecas telefon bimbit dan komputer riba jika berada di luar kawasan rumah atau pejabat.

Bagaimanapun, sekumpulan saintis di Institut Penyelidikan Bahan dan Inovasi di Universiti Bolton cuba menyelesaikan perkara itu dengan mencipta objek sekeliling yang boleh bertukar sebagai penjana kuasa elektrik.

Piezoelectricity adalah caj elektrik yang membina dalam bahan-bahan pepejal tertentu, seperti yang diperbuat daripada struktur kristal dan seramik.
Mendedahkannya kepada kuasa mekanikal menyebabkan pemisahan cas elektrik, yang menetapkan sehingga voltan yang boleh digunakan untuk mengecas produk.

Pada tahun 2001, Trevor Baylis, pencipta terkenal British untuk wind-up radio, berjalan 100 batu di padang pasir Namib dengan 'Kasut Elektrik' beliau, yang diletakkan bateri kecil yang membolehkan beliau untuk menggunakan telefon bimbitnya.
Memetik laporan DailyMail, gentian fleksibel photovoltaic-piezoelectric menggunakan penyeragaman tenaga melalui tindak balas, yang mana kuasa elektrik boleh dijana menerusi pergerakan seperti sedang berjalan di atas permaidani.

Teknologi berpaten itu juga boleh digunakan pada pelbagai permukaan objek asas termasuk pakaian. Menurut para penyelidik, 20cmx20cm persegi bahan hibrid ini dijangka menjana kira-kira satu watt tenaga. Sebagai perbandingan bateri iPhone mengecaj kira-kira 5.45 jam watt.
Salah satu ciri yang gentian fleksibel photovoltaic-piezoelektrik adalah ia boleh mengeluarkan tenaga elektrik dalam semua keadaan cuaca dan persekitaran. Kedua, fabrik kelihatan seperti bahan asas dan ia boleh dikait atau ditenun ke dalam struktur yang lebih besar seperti langsir, layar dan khemah.

Fabrik ini akan merevolusikan industri tekstil 3D dan boleh digunakan dalam pembuatan struktur tekstil 3D seperti tekstil perubatan dan sukan. Ini adalah buat kali pertama bahawa tenaga piezoelektrik digunakan dalam tekstil 3D.
Ketua penyelidik, Profesor Siores berkata bahawa ciptaan mereka mungkin boleh menjadi sumber alternatif berikutan sumber tenaga boleh diperbaharui seperti cahaya matahari, angin dan hujan adalah tidak menentu. 

"Ciptaan hibrid kami menggabungkan bahan photovoltaic- piezoelectric yang menggunakan tenaga solar dan pergerakan untuk menghasilkan tenaga elektrik,"katanya.

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...